© Ekološka kmetija Hornberg - Rogati Hrib Vasja Marinč 2021 - www.kocevska.com
Sestavine za 4 osebe: ½ kg bočnika ½ kg čebule 1 žlica olja 4 stroke česna ½ dl rdečega vina (refošk) 2 dag paradižnikove mezge 1 kavna žlička paprike mlete 1 ščep popra, kumine mlete 3 g soli 1 lovorov list ½ l vode+voda za zalivanje 2 dag moke Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo strt česen, kumino, papriko, mezgo in prilijemo vino. Solimo in dušimo. Ko vino izpari, dodamo narezano meso z nekoliko vode in vse skupaj dušimo, dokler se čebula ne razpusti. Med dušenjem po potrebi prilivamo vodo. Zalijemo z vodo in zgostimo s podmetom iz moke.
SOČNI GOLAŽ
RULADA ROASTBEEF (rostbif)
Sestavine za 4 osebe: 4 zrezke iz roastbeefa 4 tanke rezine pršuta 2 žlici moke ½ dl belega vina 1 dl juhe 50 g čemaža 50 g sirnega namaza s smetano 2 ščepa soli (himalajska) Zrezke damo med folijo potolčemo in posolimo. Čemaž, sirni namaz in sol zmiksamo v gladko mazav nadev. Z nadevom namažemo zrezke, jih obložimo s pršutom in zvijemo v rulado. Rulado spnemo z zobotrebcem, povaljamo v moki in opečemo na vročem olju z vseh strani, zalijemo z vinom. Ko vino izpari,zalijemo z juho, pokrito dušimo 20 minut. Priloge: Pečen krompir, fižolovi ocvrtki, štruklji, …
MESNI REZANCI S PAPRIKO
Sestavine za 4 osebe: ½ kg stegna 10 dag čebule 1 strok česna 2 dag olja ½ dl rdeče vino 30 dag rdeče paprike 1 dl juhe ali vode 1kavno žličko moke 5 g soli 1 ščep popra Meso narežemo na trakove, ravno tako paprike. Na olju popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo meso, solimo, popramo in zdušimo. Zalijemo z vinom in ko izpari, prilijemo juho in kuhamo do mehkega. Zgostimo s podmetom. Zraven ponudimo rižone ali kake druge testenine.
ZREZEK »STROGANOFF« (stroganov)
Sestavine za 4 osebe: 40 dag fileja 4 dag olja 10 dag čebule 1 dag česna (2 stroka) 1 dag moke 1 dag gorčice 20 dag mešanih gob 6-10 dag kislih kumaric 2 žlici rdečega vina ¼ l jušne osnove 1 žlička Worcester omake 2 dag kisle smetane 1 žlička peteršilja Goveji file narežemo na tanke rezance. Na olju prepražimo na drobno nasekljano čebulo. Ko čebula postekleni, dodamo meso in sesekljan česen. Na hitro prepražimo. Dodamo na lističe narezane gobe. Solimo in popramo po okusu. Pražimo še kakšno minutko nato vse skupaj zalijemo z vinom. Ko vino izpari, prilijemo jušno osnovo in dodamo gorčico. Na šibkem ognju dušimo 20 minut. Tik pred koncem kuhanja vmešamo kislo smetano, worcester omako in na kolobarje narezane kisle kumarice. Potresemo s sesekljanim peteršiljem in na hitro prevremo. Postrežemo s kruhovo rezino.
ZREZEK Z JURČKI
Sestavine za 4 osebe: 4 fileje 4 srednje jurčke 20 dag korenčka 20 dag zelene 20 dag kolerabe 2 dag masla 2 dag olja sol, poper Korenček, zeleno in kolerabo olupimo, operemo in narežemo na trakove, debele kot vžigalice, dolge 5 cm. Na maslu sotiramo zelenjavo. File opečemo na olju po eni strani, obrnemo, solimo in popramo ter opečemo še na drugi strani. File pečemo 15 minut, daljši čas pečenja nam da prepečen zrezek. Jurčke očistimo, narežemo na rezine in na suho spečemo v ponvi.
PRILOGE
Fižolovi štruklji Testo kot za fižolove ocvrtke z več moke. Namesto 12 dag, damo 20 dag moke. Zvaljamo in potresemo z ocvrto čebulo. Zavijemo v štrukelj in ga zavijemo v živilsko folijo ter kuhamo 40 minut v sopari ali kropu. Fižolovi ocvrtki - ½ kg matevža - 1 jajc - 12 dag ostre moke - olje za cvrtje Naredimo matevž in v mlačno maso vmešamo jajc in moko. Nadevamo v vrečko in brizgamo ocvrtke v vroče olje. Matevž (Primorski mož) -10 dag fižola - 20 dag krompirja - 2 dag olja - 2 dag čebule - 1 strok česna Fižol namočimo čez noč. Naslednji dan ga skuhamo. Skuhamo olupljen krompir. Krompir in fižol prepasiramo skupaj s prepraženo čebulo in česnom. Če je pregost, ga razredčimo z mlekom, da dobimo gost pire.
Pripravili smo še nekaj receptov, primernih za uporabo mesa škotskega goveda: